Vata, Pitta eller Kapha?

Hittade en intressant artikel på aftinbladet där man ska kolla vilken dosha som dominerar för just din kropp. Det handlar alltså om ayurveda filosofin, och vet du vilken kroppstyp du har, är det lättare att veta vad du ska äta för att må bra.

Av 13 punkter som man ska testa sig med, kan jag konstatera att vata dominerar mig. 10 punkter vata, 3 punkter pitta.

Såhär skriver artikeln om Vata:


Vata: Ett kreativt energiknippe som snabbt blir rastlös

Dominerande element: Luft och rymd

Om du är en vata så är du lång eller kort med lite kroppsfett och tunna muskler. Du går sällan upp i vikt, men om det skulle hända hanmnar det ofta kring midjan. Som person är du väldigt entusiastisk, du går snabbt och pratar snabbt. Du är mer aktiv än de andra doshorna och är väldigt felxibel och kreativ.

– Vata består av luft och rymd och de behöver äta varm mat för att balansera sitt luftiga tecken, säger Anjum.

Tecken på att att du är obalanserad:

Dålig cirkulation – kalla händer och fötter

Du är rastlös, har svårt att fokusera och kan inte ta beslut

Din hud, dina läppar och ögon är torra och ditt hår bryts lätt av

Orsaker till obalans kan vara:

Du äter för lite eller oregelbundet

Du är överaktiv, tränar för mycket och sover för lite

Du äter för mycket kall mat som sallader, flingor och smörgåsar

 

Du ska äta: Varm, närande mat och för att undvika magbesvär ska du äta små portioner. Ät alltid på regelbundna tider, annars finns det risk att du blir för hungrig och överäter.  Alla dina måltider ska helst vara tillagade och varma, även frukosten som gärna får bestå av gröt eller en frittata.


Du ska undvika:
Kall mat som sallader, mackor och flingor. Du fryser lätt och behöver varm mat mat som soppor och grytor. Kaffe är för uppiggande för dig och kalla kolsyrade drycker kyler för mycket. Drick istället örtteer och prova varm mjölk smaksatt med kardemumma, kanel och muskot innan du går och lägger dig, det hjälper dig att sova tyngre.


Livsstil:
Var noga med att ha en daglig rutin, det är viktigt för dig att vakna, äta och sova på ungefär samma tider varje dag.  Du har en tendens att stressa upp dig själv så lär dig att sakta ner, slappna av och ta hand om dig själv. Du kan lätt överanstränga dig inte när du tränar så satsa på lugna sporter som yoga, simning eller promenader. Du mår också bra av att ha en hobby och ska inte sitta framför datorn eller TV:n för mycket, det är du alldeles för aktiv för!

 

Copy pasteade från Aftonbladet. Redan före jag gjorde testet visste jag att detta stämde in på mig. För det passade så bra. Visst finns det sånt som stämmer i de andra också, men det mesta i det här stämmer in på mig.

 

Så jag borde med andra ord inte äta så mycket sallader utan satsa på varm mat. Jag som oftast har med mig en sallad till kvällsjobbet, så att jag inte behöver tänka på att söka fram en mikro och värma mat. Nåja. Det här ska jag verkligen försöka ta till mig, och testa för att se om min kropp börjar må bättre!

 

Det här är med andra ord bra mat för mig. En värmande soppa!

 

Vilken dosha är du?
Kommentarer
Postat av: Carro

Det där låter som jag borde läsa mig närmare in på.. låter intressant!hihi, japp, det är träningstightsen :D skulle nog tagit en mindre storlek eg. vet ju att tights brukar töja sig efter ett tag, men just nu sitter de bra :D köpte en långärmad löpartröja med =)

2011-11-03 @ 13:09:42
URL: http://carolineannamarie.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0